Het glas vervangen

Verlaging van het energieverbruik is beter voor het milieu. Uw energieverbruik neemt af door goede isolatie van uw huis: door isolatieglas gaat minder warmte verloren en de verwarmingsketel hoeft minder hard te stoken. Gemiddeld verbruikt een woning voor centrale verwarming ongeveer 1.200 m3 gas. Als enkel glas wordt vervangen door HR++ glas, kan dat in een woning met 20 m2 glas gemiddeld 315 tot 460 m3 gas per jaar besparen. Het vervangen van enkel glas door HR++ glas, leidt dus tot aanzienlijke verlaging van uw energieverbruik. Dus een maatregel die zowel zorgt voor een veel aangenamer comfort als een besparing op uw energierekening kan zorgen. Zelfs een heel klein raam met enkele beglazing in uw woonkamer of slaapkamer kan voor zeer veel warmteverlies zorgen. Toch is het niet altijd mogelijk om alleen de beglazing te vervangen.  Onderstaand vind u de meest gevraagde informatie.Wilt u toch meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Soorten beglazing

Bij het vervangen van de huidige beglazing komt u voor verschillende keuzes te staan. Welke beglazing u moet nu kiezen?. Voor veel mensen is dit een lastige keuze. Er zijn immers zo veel soorten beglazing. Wat zijn nu de voor en nadelen van bepaalde glassoorten en waar worden deze het meeste toegepast? In onderstaande tekst wordt kort ingegaan op de verschillende glassoorten:

Enkel glas 
Helaas hebben veel mensen in hun woning nog een oud kozijn met enkel glas. Enkel glas bestaat uit één glasplaat. Een raam dat bestaat uit één glasplaat houdt maar weinig warmte binnen. Vooral in de wintermaanden zorgt dit voor veel comfort en condens klachten. In de nieuwbouw mag enkele beglazing al heel lang niet meer worden toegepast. Dit omdat enkelglas vanuit het bouwbesluit niet meer voldoet aan de eisen met betrekking tot de warmte doorgang coëfficiënt. Op het moment dat u met name in uw woonkamer, keuken, slaapkamer of badkamer een raam heeft met enkel glas is het verstandig om dit raam te vervangen. Dit zorgt niet alleen voor minder condens op het raam, het scheelt ook nog eens op de energienota.

Dubbel glas
In de glasbranche worden er verschillende benamingen gebruikt voor de soorten dubbelglas met een verbeterde thermische isolatie. De meest voorkomende zijn isolerend dubbelglas, HR, HR+ en HR++, en zelfs inmiddels HR+++ glas.

Isolerend dubbelglas bestaat uit 2 glasplaten die door een afstand houder aan de rand van het glas van elkaar worden gehouden. De platen zijn luchtdicht afgesloten door middel van een kit. De ruimte tussen het glas is gevuld met zuurstof.

- HR glas staat voor Hoog Rendement. Dit is isolerend dubbelglas waar op het binnenste glasblad een warmte reflecterende coating is aangebracht. Dit zorgt voor een goede thermische isolatie en verminderd de warmte overdracht door straling van warmte door het raam. Door de snelle ontwikkelingen in de glasindustrie wordt HR beglazing bijna niet meer geproduceerd. Dit omdat er tegenwoordig coatings zijn ontwikkeld met betere prestaties. Hierbij kunt u denken aan HR+ of HR++ glas.

HR+ glas is ook isolerend dubbelglas waarbij een warmte reflecterende coating is aangebracht. Echter zit hier de coating aan de spouwzijde, wat zorgt voor een nog betere thermische isolatie en dus minder warmteverlies door het raam. Bij HR+ beglazing is de spouw net als bij isolerend dubbelglas gevuld met droge lucht.

- HR++ glas heeft net als bij HR+ glas aan de binnenzijde van de spouw een warmte reflecterende coating. Het verschil zit echter in de spouw. Door de lucht tussen het glas te vervangen voor een beter isolerend gas (veelal argon) wordt de warmteoverdracht door convectie verminderd. Hierdoor wordt een nog betere isolatiewaarde behaald dan met HR+ beglazing.

- HR+++ glas (ook wel driedubbel glas genoemd) heeft net als bij HR++ glas aan de binnenzijde van de spouwen een warmte reflecterende coating. Door de lucht tussen het glas (argon) wordt de warmteoverdracht door convectie verminderd. T Hierdoor wordt een nog betere isolatiewaarde behaald dan met HR+ beglazing.
Tevens moet de warmte of koude overdracht nu door 2 lagen glas waardoor er een maximale isolatiewaarde wordt gehaald. Echter is het vanwege de dikte lang niet altijd mogelijk om het toe te passen bij renovatie. Vraag daarom van te voren eerst even of het wel mogelijk is.

 Vacuümglas
Vacuümglas bestaat uit glasplaten waartussen zich een vacuüm bevindt. Een vacuüm isoleert zeer goed. Zo goed dat straling en geleiding zo goed als onmogelijk wordt gemaakt en warmtetransport alleen nog door middel van straling kan geschieden. Naast het feit dat vacuümglas warmte-isolerend werkt is het ook een goed geluidsisolator. Vacuümglas is dunner dan dubbelglas. Nadeel is echter wel het hoge prijskaartje. 

Monumentenglas
Monumentenglas is er in 3 varianten. De één is isolerend dubbelglas waar op het buitenste glasblad een warmte reflecterende coating is aangebracht en het binnenste blad uit bijvoorbeeld Glas in lood kan bestaan. Dit zorgt voor een goede thermische isolatie en verminderd de warmte overdracht door straling van warmte door het raam.

De 2de variant is die op basis van het vacuümglas, alleen dan 3 lagen dik waartussen bijvoorbeeld het glas in lood word tussengevoegd als middelste laag. Door het vacuüm wordt tevens het glas in lood glas geconserveerd.

De 3de variant is isolerend enkel glas. Bij monumenten is de sponning van de bestaande kozijnen vaak zo klein dat er geen dubbele beglazing in past, door het glas een speciale behandeling te geven is de isolatiewaarde van deze beglazing vergelijkbaar als van HR+ beglazing, alleen kost deze beglazing ruim het viervoudige van Normaal HR++ beglazing


Omschrijving van de werkzaamheden

Als u uw beglazing wilt laten vervangen en u heeft u goed laten informeren over de verschillende glassoorten, is het verstandig om contact op te nemen met een adviseur welke u verder kan helpen. Het vervangen van uw beglazing is een specialistisch werk. Het wordt daarom aangeraden om dit door een specialist te laten uitvoeren.  De adviseur loopt over het algemeen de volgende stappen met u door.

Werkzaamheden voorafgaande het uitvoeren.
Allereerst komt de adviseur bij u thuis langs om met u nogmaals de mogelijkheden te bespreken om vervolgens de maten op te nemen. Op basis van deze afspraak wordt een kostenplaatje gemaakt. Op het moment dat u in overeenstemming bent gekomen over de prijs wordt een datum afgesproken waarbij de glaszetter persoonlijk nogmaals de maten komt opnemen, dit om bij het bestellen van het glas geen fouten te maken. Vervolgens maakt hij met u de afspraak wanneer het glas vervangen wordt. 

Werkzaamheden tijdens het uitvoeren.
Tijdens het vervangen van de beglazing worden eerst de glaslatten verwijderd. Vervolgens verwijdert men de oude beglazing en wordt het gehele kozijn schoongemaakt, eventueel wordt als dit nodig is de sponning iets uitgefreesd om de dikkere beglazing beter te laten passen. Aansluitend wordt de nieuwe beglazing geplaatst. Uiteindelijk worden er nieuwe glaslatten geplaatst, wordt de beglazing netjes afgekit en afgemest en uw beglazing is vervangen.


Voorwaarden voor uitvoering

Als u besluit om dubbel glas te plaatsen, dan kan het voordelig zijn om ook uw kozijn te vervangen. Een nieuw model is altijd geschikt om dubbele beglazing in te plaatsen. Oudere modellen moeten vaak eerst nog bewerkt worden voor het glas erin past. Als ze binnen 5 jaar vervangen moeten worden, dan haalt u deze bewerkingskosten er niet uit. In dat geval is het op lange termijn voordeliger om tegelijk met het glas ook uw kozijnen te vervangen.

Is het kozijn geschikt?
U dient van te voren goed na te gaan of uw huidige kozijn wel geschikt is voor een ander soort beglazing, de adviseur kan u hierbij helpen. Controleer onder andere de deugdelijkheid van de houten of kunststof delen. Daarnaast is het belangrijk om de scharnieren goed te controleren op deugdelijkheid. Het vervangen van enkel glas naar dubbelglas gaat namelijk gepaard met een hoger gewicht. 

Een ander belangrijke randvoorwaarde is de breedte van de sponning. De sponnings breedte is de ruimte die beschikbaar is om het glas in te plaatsen. Als de breedte van de sponning onvoldoende is wordt het lastiger om het glas te vervangen.

Als u twijfelt of uw kozijn geschikt is voor nieuwe beglazing is het verstandig om altijd even navraag te doen bij onze adviseur.

 


Hoelang duurt het vervangen van glas?

Het vervangen van uw beglazing kan een kleine ingreep zijn de benedenverdieping voorzien van isolatieglas is over het algemeen binnen één dagdeel gebeurd, laat u het hele huis doen kan dit vaak binnen 1 werkdag gerealiseerd zijn.


Aandachtspunten bij het kiezen van nieuwe beglazing

Het isolerende vermogen van de beglazing wordt aangegeven met een zogeheten ‘U-waarde’. Des te lager de U-waarde des te beter het glas isoleert. Indien u beglazing  wilt met een goed isolerend vermogen is het verstandig om aan te geven dat u beglazing wilt met een lage U-waarde

 Let er bij het kiezen van nieuwe beglazing op dat de isolatiewaarde van de beglazing zoveel mogelijk overeenkomt met die van het kozijn. Als de isolatiewaarde van het kozijn veel lager is dan die van de beglazing is de kans op condensatie op het kozijn groot. Het kozijn voelt immers in dat geval veel kouder aan dan de beglazing

Bij dubbelglas wordt het aanbevolen dat je bij het samenstellen van de glasdikte van beide ruiten kiest voor een ongelijke samenstelling. Allereerst omdat er bij een gelijke glasdikte een storing door reflecties in het beeld kan ontstaan (wiebelig of zelfs dubbel). En ten tweede dubbelglas met ruiten van gelijke dikte kunnen gaan resoneren.

Plaatsen nieuwe beglazing in bestaand / nieuw kozijn
Zorg voor goed ventilatie. Bespreek met uw glasleverancier de mogelijkheden voor het aanbrengen van een ventilatierooster in uw raam. Dit zorgt ervoor dat er in uw woning een goede luchtkwaliteit heeft en blijft.

Isolerende raamfolie: wel of niet doen?
U kunt op elk type glas tevens isolerende raamfolie aan de binnenzijde aanbrengen. Afhankelijk van de uitvoering zal de folie warmte terug naar binnen reflecteren (net als de HR glassoorten) en/of zonnewarmte van buiten tegenhouden. Raamfolie die zonnewarmte tegenhoud raden wij af. Met gratis zonnewarmte bespaart u juist op stookkosten, de grootste kostenpost op uw energierekening! Buitenzonwering is altijd de meest effectieve en flexibele oplossing om ongewenste zonnewarmte en hinderlijk zonlicht te weren. Buitenzonwering en optimale schil isolatie maken energieverslindende airconditioning veelal overbodig. 

Condensvorming aan de buitenzijde
Door de uitstekende isolerende werking van HR++ glas, is de temperatuur van het buitenblad relatief laag. Daardoor kan 's nachts en 's ochtends, als de relatieve vochtigheid van de buitenlucht hoog is, condens optreden op de buitenzijde van de beglazing. Dit verdwijnt vanzelf in de loop van de ochtend.

Condensatie tussen de glasbladen
Condensatie tussen de glasbladen wordt veroorzaakt door een lek. Dat komt meestal door slechte kozijnen veroorzaakt door slecht onderhoud van verf- en kitwerk zowel binnen als buiten. De enige oplossing is dan het raam en eventueel het kozijn te vervangen. Eventuele condensatie aan de vertrekzijde van isolatieglas kan alleen ontstaan door overmatige vochtvorming en te weinig ventilatie. O.a. door het drogen van was, douchen, koken en de aanwezigheid van mensen ontstaat veel vocht.

Oorzaken thermische breuk

Extra aandachtspunt bij het plaatsen van nieuwe beglazing
Er zijn glaszettersbedrijven die tegen zeer lage prijzen beglazing aanbieden, vaak is dit te mooi om waar te zijn. HR++ beglazing kost gemiddeld tussen de €120 en de €135 euro per m2 volledig geplaatst. Deze aanbieders halen vaak de beglazing uit de Oostbloklanden waar andere regels gelden als in Nederland.
Ook zijn er aanbieders die bijna €200,- vragen per m2, vraag daarom bij de aanbiedere een duidelijke specificatie.

U kunt vrij snel zien of dit glas aan de Nederlandse normen voldoet. U kunt zelf controleren of dubbel glas de juiste coating heeft. Wanneer u op 10 centimeter afstand van het glas een brandende aansteker houdt en naar buiten kijkt, dan ziet u 4 vlammetjes reflecteren. Zit er een coating op het glas, dan heeft de tweede of derde vlam een afwijkende kleur (meestal blauw/rose).
voor meer informatie kunt u contact met ons opzoeken.

 


 

Besparing

U bespaart met HR++ glas op de energierekening, omdat u minder gas verbruikt voor verwarming. Hoeveel gas u jaarlijks bespaart, hangt af van het soort glas en het vertrek (woonkamer, keuken of slaapkamer). Waar u normaal al weinig stookt, bespaart u netto ook minder. Ook hangt de besparing af van uw stookgedrag en het aantal uur dat u gemiddeld thuis bent.

Onderstaande tabel laat zien hoeveel elk soort isolerend glas gemiddeld bespaart, ten opzichte van enkel glas. De schatting geldt bij gemiddelde aanwezigheid en een gemiddelde stooktemperatuur van achttien graden.

In de meeste kozijnen wordt tegenwoordig dubbele beglazing geplaatst. We hebben de meest voorkomende soorten, prijzen en besparing voor u op een rijtje gezet.

 

Gemiddelde prijs 
(excl. arbeidskosten)

Energiebesparing
per m²

Energiebesparing 
Per woning met 20 m² aan glas

Standaard dubbel glas € 65 per m² € 7 per jaar € 140 per jaar
HR glas   € 70 per m² € 9 per jaar € 180 per jaar
HR + glas € 75 per m² € 11 per jaar € 220 per jaar
HR++ glas € 80 per m² € 13 per jaar € 260 per jaar
HR+++ glas € 120 per m² € 14 per jaar € 280 per jaar

In een offerte staat meestal aangegeven welke beglazing in uw nieuwe kozijn komt. U kunt deze ook gemakkelijk opvragen via ons contactformulier.